Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Οι συμπτύξεις τμημάτων δεν προάγουν τη δημόσια εκπαίδευση ...



Β'   Ε Ν Ω Σ Η                                                                                                         Κιάτο 30 – 10 - 2013   
ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ                                                          Αρ. Πρωτ.  53                                   
           Ν. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Δ/νση: ΚΛΕΙΣΘΕΝΟΥΣ 37
               20200 ΚΙΑΤΟ
         ΤΗΛ/FAX: 27420-22621

                                                                                                               ΠΡΟΣ: Δ/νση ΔΕ ν. Κορινθίας
                                                                                                ΚΟΙΝ. Α) Περιφέρεια Π & ΔΕ Πελοποννήσου
                                                                                                                   Β) Σχολεία περιοχής μας


Οι συμπτύξεις τμημάτων δεν προάγουν τη δημόσια εκπαίδευση και δεν πρέπει να προχωρήσουν!

   Το ΔΣ της Β’ ΕΛΜΕ Κορινθίας, όπως και η μεγάλη πλειοψηφία του εκπαιδευτικού κόσμου, εκφράζει τη διαφωνία του με την κατανομή των τμημάτων, που στηρίζεται στην υφιστάμενη νομοθεσία, η οποία προβλέπει τη δημιουργία τμημάτων που θ’ αποτελούνται από 27 και κατά περίπτωση ακόμη και από 30 μαθητές σαν ανώτατο αριθμό ανά τμήμα. Γνωρίζουμε βέβαια ότι δε θα έχουν όλα τα τμήματα 27 ή και 30 μαθητές, όμως σε κάποιες περιπτώσεις όταν ο αριθμός μια τάξης θα το δικαιολογεί δυστυχώς θα έχουν! (π.χ. όταν οι μαθητές μιας τάξης είναι 27, 54, 81 κλπ).
   Και αυτή η διαφωνία προέρχεται όχι από μια αντιδραστική – καταγγελτική λογική αλλά γιατί  πιστεύουμε ακράδαντα ότι μια εκπαιδευτική νομοθεσία που υπηρετεί μια λογιστική - οικονομίστικη προσέγγιση και δεν στηρίζεται σε εκπαιδευτικές και παιδαγωγικές ανάγκες, όχι μόνο δεν προάγει την παιδεία στον τόπο μας αλλά γυρνάει τα σχολεία και κατ’ επέκταση την εκπαίδευση της χώρας μας πολλά χρόνια πίσω. Πάγια θέση μας  και ολόκληρου του κλάδου των καθηγητών όπως αυτή εκφράζεται τόσο από την ΟΛΜΕ όσο και από τις κατά τόπους ΕΛΜΕ είναι ότι η ασκούμενη πολιτική στο χώρο της δημόσιας εκπ/σης δεν θα πρέπει να στηρίζεται σε τεχνοκρατικές αντιλήψεις και να υπηρετεί μόνο οικονομικούς σκοπούς. Στα σχολεία φοιτούν ψυχές ευρισκόμενες σε μια ευαίσθητη και κρίσιμη ηλικία. Επίσης υπηρετούν λειτουργοί της εκπαίδευσης στους οποίους πρέπει να παρέχονται όλες οι προϋποθέσεις για τη σωστή και απρόσκοπτη άσκηση του έργου τους. Η εκπ/κή πολιτική πρέπει να στηρίζεται πρωτίστως και κύρια σε εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά κριτήρια καθώς επίσης πρέπει να διατίθενται οι απαιτούμενες δαπάνες, ώστε το δημόσιο σχολείο να στηρίζεται και ν’ αναβαθμίζεται.

  Υπ’ αυτή την έννοια, αν και αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνονται προσπάθειες, για την όσο το δυνατόν πιο εύρυθμη λειτουργία των σχολείων της περιοχής μας, στις οποίες είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλλουμε, διαφωνούμε με το υπ. αριθ. 10894/29 – 10 - 2013 κείμενο της ΔΔΕ ν. Κορινθίας με το οποίο δικαιολογείται η πρόταση για σύμπτυξη κατά ένα τμήμα σε σχολεία της περιοχής μας και ειδικότερα στη Γ΄ Λυκείου των 1ου και  2ου ΓΕΛ Κιάτου και του ΓΕΛ Ξυλοκάστρου. Πολύ δε περισσότερο που αυτή η πρόταση δεν υπηρετεί, κατά τη γνώμη μας, παιδαγωγικούς σκοπούς και ταυτόχρονα εκτιμούμε ότι αφενός μεν δεν πρόκειται να φέρει εξοικονόμηση καθηγητών στις ειδικότητες που λείπουν στο νομό μας και αφετέρου το να πραγματοποιηθεί στην τελευταία τάξη του λυκείου και σε μια χρονική στιγμή που ξεκινάει ο 3ος μήνας της  σχολικής χρονιάς θα χαρακτηριζόταν το λιγότερο ως «άκομψο» παιδαγωγικά. 
  Ειδικότερα όμως οι περιπτώσεις δύο σχολείων της περιοχής μας –του 1ου και του 2ου ΓΕΛ Κιάτου- έχουν ιδιαιτερότητες που επιβάλλουν να μην προχωρήσει η σύμπτυξη τμημάτων.
  Συγκεκριμένα στο  1ο ΓΕΛ Κιάτου έχουμε τη φοίτηση μαθητών με διαπιστωμένη αναπηρία. Υπάρχουν δύο μαθητές, ένας στη Β’ ΓΕΛ και μία στη Γ’ ΓΕΛ, που δυστυχώς χρησιμοποιούν αναπηρικό καροτσάκι. Φοιτούν δε σ’ αυτό το σχολείο επειδή είναι το μοναδικό της περιοχής μας το οποίο διαθέτει ανελκυστήρα και έτσι μπορούν να εξυπηρετηθούν. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να εφαρμοστεί η παράγραφος 15 του άρθρου 28 του ν. 4186/2013, που προβλέπει συγκεκριμένη μείωση του αριθμού μαθητών σε τμήμα που φοιτά μαθητής με αναπηρία, εφόσον έχει ληφθεί απόφαση του συλλόγου διδασκόντων και έχει εγκριθεί από τον αρμόδιο σχολικό σύμβουλο. Αυτές οι ενέργειες έχουν γίνει και περιμένουμε να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη παράγραφος του νόμου.
  Στο 2ο ΓΕΛ Κιάτου από την άλλη υπάρχουν 3 αίθουσες  εμβαδού 25 τμ η κάθε μία! Αν δεχτούμε την οδηγία ότι σε κάθε μαθητή αντιστοιχούν 1,5 τμ, στις αίθουσες αυτές δε χωρούν ούτε 17 μαθητές! Ταυτόχρονα όμως αποτελεί και αιτία κινδύνων για την ασφάλεια των μαθητών. Σας υπενθυμίζουμε ότι βρισκόμαστε σε μια σεισμογενή περιοχή και στην απευκταία περίπτωση που γίνει ένας σεισμός κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου, ποιος θ’ αναλάβει την ευθύνη για το ενδεχόμενο να βρίσκονται σε μια τάξη περισσότεροι μαθητές του επιτρεπτού;
   Για τους παραπάνω λόγους σας καλούμε να μην υιοθετήσετε τη σύμπτυξη των τμημάτων, ιδίως στις περιπτώσεις αυτές που είναι απαγορευτική και ενδεχομένως θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ’ αυτά που θα προσπαθήσει να λύσει και να εισηγηθείτε την διατήρηση του υφιστάμενου αριθμού τμημάτων στα Λύκεια της περιοχής μας.
 
ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ Β’ ΕΛΜΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                                               Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



Κώστας Αντωνόπουλος                                                                                                       Δημήτρης Γκενές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου