Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Περί της μεταστέγασης του Γυμνασίου και Λυκειακών Τάξεων Καλλιάνων


Ακολουθούν οι θέσεις μας για την πρόταση του δήμου Σικυωνίων, που αφορά στη μεταστέγαση του Γσίου - ΛΤ Καλλιάνων, με την οποία διαφωνούμε για μια σειρά από βάσιμους λόγους που εκθέτουμε στο επισυναπτόμενο αρχείο. Παρακάτω προτείνουμε λύση αλλά μέχρι επιτέλους να υλοποιηθεί η σωστή λύση που περιγράφουμε στην ανακοίνωσή μας, και την οποία προτείνουμε εδω και πολλά χρόνια, τα δύο σχολεία (δημοτικό Καλλιάνων και Γ/σιο-ΛΤ Καλλιάνων) μπορούν να συνυπάρξουν στον ίδιο χώρο, που είναι 6.5 περίπου στρέμματα! Οι σύλλογοι διδασκόντων τα έχουν βρει μία χαρά και συνεργάζονται πλήρως, έχοντας χωρίσει αίθουσες και γραφεία των δύο σχολείων! Και όλα αυτά ήρεμα, συναδελφικά και συνεργατικά! Μένει να οριοθετηθεί μόνο το προαύλιο
Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου θα γίνει την Δευτέρα 25 Ιουλίου στις 8:30 μ.μ.



Β'   Ε Ν Ω Σ Η                                                         Κιάτο 20-7-2016  
ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ                                    Αρ. Πρωτ. 31                                    
               Ν. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Δ/νση: ΚΛΕΙΣΘΕΝΟΥΣ 37
               20200 ΚΙΑΤΟ
         ΤΗΛ/FAX: 27420-22621

                                                                                 ΠΡΟΣ: Δήμαρχο και Δημοτικό συμβούλιο Δήμου Σικυωνίων
          ΚΟΙΝ. – Υπ. Παιδείας
-          Περιφερειακό Δντή Εκπ/σης Πελοποννήσου
-          Δντη ΔΕ ν. Κορινθίας

Περί της μεταστέγασης του Γυμνασίου και Λυκειακών Τάξεων Καλλιάνων

Με λύπη μας πληροφορούμαστε ότι ο  Δήμος Σικυωνίων, δυστυχώς ανακινεί για πολλοστή φορά το ζήτημα μεταστέγασης του καταταλαιπωρημένου Γ/σίου-Λ.Τ. Καλλιάνων (φέτος θα λειτουργήσει και η Α’ ΓΕΛ ως λυκειακή τάξη). Σύμφωνα με πληροφορίες μας έχει συνταχθεί από 5μελή επιτροπή, που έχει συστήσει ο ίδιος ο δήμος Σικυωνίων, πρακτικό ελέγχου καταλληλότητας των ακινήτων που προτείνονται να παραχωρηθούν για τη στέγαση του Γ/σίου Καλλιάνων! Τα ακίνητα που έχουν προταθεί για μεταστέγαση είναι δύο: το πρώην δημοτικό σχολείο Κεφαλαρίου που έχει ανακαινιστεί (χρειάζεται να γίνουν όμως και αρκετές ακόμη εργασίες) και το πρώην Ειρηνοδικείο Καλλιάνων. Ο έλεγχος της επιτροπής έχει ολοκληρωθεί και το πόρισμά της, που είναι ομόφωνο και αποτυπώνεται στο εν λόγω πρακτικό, αναφέρει ότι: το μεν πρώτο προσφέρεται για τη στέγαση του Γ/σίου Καλλιάνων αρκεί να γίνουν ακόμη κάποιες βασικές ενέργειες-εργασίες και το δεύτερο προσφερόμενο δεν ενδείκνυται για τη στέγαση του Γ/σίου Καλλιάνων.
Η επιτροπή δεν εξετάζει καθόλου λειτουργικούς και εκπαιδευτικούς λόγους για τη στέγαση ενός σύγχρονου Γ/σίου παρά μόνον αν το πρώην δημοτικό σχολείο Κεφαλαρίου έχει στατική επάρκεια, εξυπηρετεί τους μαθητές της περιοχής χωροταξικά, είναι προσβάσιμο, δεν έχει δίπλα του οχλούσες δραστηριότητες και έχει το απαιτούμενο εμβαδόν!
Όμως για να λειτουργήσει ένα σχολείο και μάλιστα της ΔΕ δεν αρκούν αυτά.  Το πρώην δημοτικό Κεφαλαρίου, που σημειωτέον σύμφωνα με δικές μας πληροφορίες ανακαινίστηκε για να στεγάσει βιβλιοθήκη και όχι Γ/σιο, έχει 2 αίθουσες μεγάλες, περίπου 60 τμ η καθεμιά και δύο αίθουσες 48 τμ περίπου η καθεμιά, ένα γραφείο και εξωτερικές τουαλέτες για τους μαθητές! Δεν έχει: διαμορφωμένο προαύλιο, τουαλέτες καθηγητών, περίφραξη, 2ο γραφείο Δ/ντή (γραφείο Δ/ντή έχουν όλα τα μικρά σχολεία της περιοχής μας όπως π.χ. το Γ/σιο Κρυονερίου, Παναριτίου κ.λ.π.), εργαστήριο Πληρ/κής, εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, αίθουσα Τεχνολογίας, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, που όλα είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει ένα σύγχρονο Γ/σιο. Επίσης από φέτος στο σχολείο θα λειτουργήσει Α’ τάξη ΓΕΛ και, ακόμη κι αν θεωρείται από κάποιους δύσκολο, ενδέχεται τα επόμενα χρόνια να λειτουργήσουν και άλλες λυκειακές τάξεις. Πού θα στεγαστούν όλα αυτά; Ο χώρος δεν επαρκεί ακόμη και αν κάποιες μεγάλες αίθουσες, που διαθέτει το κτίριο του πρώην δημοτικού Κεφαλαρίου, χωριστούν! Επίσης η τοποθεσία που βρίσκεται τώρα το κτίριο που στεγάζει το Γσιο – ΛΤ Καλλιάνων αφενός μεν είναι καλύτερα προσβάσιμη για τους μαθητές απ’ ότι η προτεινόμενη λύση του πρώην δημοτικού σχολείου Κεφαλαρίου και αφετέρου το χειμώνα λόγω της κακοκαιρίας μπορεί ν’ αποκλειστεί δυσκολότερα σε σχέση με την τοποθεσία που βρίσκεται το πρώην δημοτικό σχολείο Κεφαλαρίου.

Επιπλέον φέτος θεσπίστηκε να υπάρξουν κοινές συνεδριάσεις των συμβουλίων ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ, με σκοπό συνάδελφοι κοινών ειδικοτήτων στις δύο βαθμίδες εκπ/σης (γυμναστές, ξενόγλωσσοι, πληροφορικάριοι κλπ), που δεν καλύπτουν ωράριο σ’ ένα σχολείο της μιας βαθμίδας, να μπορούν να το συμπληρώνουν σε γειτονικά σχολεία των δύο βαθμίδων. Με τον τρόπο αυτό εξυπηρετούνται κατά κύριο λόγο τα σχολεία αλλά και οι μετακινούμενοι συνάδελφοι. Με τη μεταστέγαση όμως του Γ/σίου Καλλιάνων στο Κεφαλάρι αυτή η προοπτική όχι μόνο εγκαταλείπεται αλλά δημιουργεί και τεράστιες δυσκολίες, τόσο στη διοίκηση της εκπ/σης να βρει εκπαιδευτικούς, όσο και στα σχολεία να καταστρώσουν ωρολόγια προγράμματα, ώστε οι εκπ/κοί να μπορούν να εργάζονται την ίδια μέρα και στα δύο σχολεία. Υπενθυμίζουμε ότι υπάρχει πρόβλεψη, που αναφέρει ότι δεν πρέπει την ίδια μέρα εκπαιδευτικός να εργάζεται σε δύο σχολεία που βρίσκονται σε διαφορετική πόλη ή χωριό ή έχουν διαφορετικά ωράρια (πρωινό-βραδινό).
Τέλος αν το 6/ταξιο Δημοτικό Καλλιάνων και το Γ/σιο – ΛΤ Καλλιάνων λειτουργήσουν σε διαφορετικά χωριά τότε τα δύο σχολεία όχι μόνο δεν πρόκειται ν’ αναπτυχθούν μελλοντικά αλλά θα συρρικνωθούν με ενδεχόμενη και την παύση λειτουργίας τους. Έχει αποδειχθεί ότι απομακρυσμένα σχολεία της επαρχίας, όταν είναι γειτονικά και μάλιστα διαφορετικών βαθμίδων αναπτύσσονται καλύτερα σε βάθος χρόνου, ιδίως αν σ’ αυτά εφαρμόζονται οι υποστηρικτικές δομές εκπ/σης (ενισχυτική διδασκαλία, πρόσθετη διδακτική στήριξη, εντάσσονται σε ζώνες εκπ/κής προτεραιότητας κλπ). Αντιθέτως σχολεία απομακρυσμένα φθίνουν συν τω χρόνω!
Αν υπήρχε εκπαιδευτικά λειτουργική λύση δε θα είχαμε καμία αντίρρηση να μεταστεγαστεί το Γ/σιο Καλλιάνων στο πρώην δημοτικό σχολείο Κεφαλαρίου. Όμως η προτεινόμενη λύση μεταφοράς του στο ανακαινισμένο μεν, μη λειτουργικό δε, πρώην δημοτικό  Κεφαλαρίου είναι μια απολύτως λανθασμένη εκπ/κά λύση, και βρίσκει αντίθετους τόσο το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του Γ/σίου –Λ.Τ. Καλλιάνων, που είναι και οι πρώτοι που πρέπει να ερωτηθούν όσο και το σύλλογο διδασκόντων, παρόλο που οι οργανικές τους θέσεις δεν θίγονται και οι μετακινήσεις τους μειώνονται με αυτή τη λύση. Το γεγονός ότι ο Δήμος Σικυωνίων ξόδεψε κάποια χρήματα για την ανακαίνιση-ανακατασκευή του πρώην δημοτικού σχολείου Κεφαλαρίου και μάλιστα αρχικά για άλλο λόγο και όχι για να στεγαστεί σχολείο και ότι ενδεχομένως κάποιοι, που δεν αποτελούν πλειοψηφία,  επιθυμούν για δικούς τους λόγους την μεταφορά  του Γ/σίου-Λ.Τ. Καλλιάνων στο Κεφαλάρι, δεν συνιστούν σοβαρό λόγο για να πραγματοποιηθεί αυτή η μεταφορά.
Εμείς, ως ΕΛΜΕ δεν πρόκειται να συνηγορήσουμε στην προτεινόμενη μετακίνηση. Τη στιγμή μάλιστα, που εδώ και χρόνια, έχουμε προτείνει πιο ενδεδειγμένη κατά την άποψή μας λύση που είναι η εξής: στο υπάρχον οικόπεδο, που είναι υπεραρκετό, στο οποίο συστεγάζονται σήμερα το 6ταξιο δημοτικό Καλλιάνων και το Γ/σιο Καλλιάνων να λειτουργήσουν οριοθετημένα και τα δύο σχολεία. Να δημιουργηθεί δηλ στον υπάρχοντα χώρο ένα σχολικό συγκρότημα αποτελούμενο από ένα 6τάξιο δημοτικό και ένα Γ/σιο με Λ.Τ., όπου το πρώτο θ' αποτελεί τον τροφοδότη του δεύτερου και έτσι ν' αναπτυχτούν οργανωμένα και  τα δύο σχολεία. Για το σκοπό αυτό εδώ και χρόνια θα μπορούσε να είχε αρχίσει η κατασκευή μιας πτέρυγας αιθουσών, που θα στέγαζε το ένα από τα δύο σχολεία. Αν κατασκευαζόταν μία αίθουσα το χρόνο, σήμερα το σχολείο θα ήταν έτοιμο! Η κατασκευή σχολείου έχει φυσικά ένα κόστος, που όμως είναι κατά πολύ μικρότερο της αγοράς κατάλληλου οικοπέδου, το οποίο πολλές φορές δεν είναι εύκολο να εξασφαλιστεί. Εδώ, δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, επειδή οικόπεδο υπάρχει και μάλιστα αρκετά μεγάλο για να στεγάσει και τα δύο σχολεία! Το γεγονός ότι δεν ξεκίνησε ποτέ να υλοποιείται αυτή η λύση, που θεωρείται πιο συμφέρουσα και πιο ενδεδειγμένη, δε σημαίνει ότι πρέπει να βρεθεί τώρα μια λάθος λύση, έστω και αν κάποιοι ισχυρίζονται ότι θα είναι προσωρινή! Εμείς, επειδή πιστεύουμε ότι δε θα είναι προσωρινή και κυρίως επειδή είναι στη λάθος κατεύθυνση, δε πρόκειται να την αποδεχτούμε και δηλώνουμε ότι θ’ αγωνιστούμε με κάθε τρόπο για να την αποτρέψουμε.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ Β’ ΕΛΜΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                                         Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



Στράτος Παγδάτογλου                                                                                              Λίτσα Ευθυμίου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου