Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021

Ανακοίνωση για σύμπτυξη τμημάτων

Β'   Ε Ν Ω Σ Η                                             Κιάτο 13/10/2021   

ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ                        Αρ. Πρωτ. 20                                   

               Ν. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Δ/νση: ΚΛΕΙΣΘΕΝΟΥΣ 37

               20200 ΚΙΑΤΟ

         ΤΗΛ/FAX: 27420-22621

   e-mail: belmekor@otenet.gr

http://belmekor.blogspot.gr

 

                                                                                 ΠΡΟΣ: ΠΔΠΔΕ Πελοποννήσου

 

                                                                            ΚΟΙΝ. ΔΔΕ ν. Κορινθίας

                                                                                        Σχολεία περιοχής μας.

 

Ανακοίνωση για σύμπτυξη τμημάτων σε σχολεία

 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

 

Τις τελευταίες μέρες ενημερωνόμαστε ότι ζητείται από το υπουργείο παιδείας και τους προϊσταμένους εκπ/σης να συμπτυχθούν τμήματα σε σχολεία όλης της χώρας και προφανώς σε σχολεία της περιοχής μας ενώ τα μαθήματα έχουν ξεκινήσει κανονικά!

Παρά τις διθυραμβικές ανακοινώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου ότι η φετινή χρονιά θα ξεκινήσει ή/και ξεκίνησε κανονικά με όλους τους εκπαιδευτικούς στις θέσεις τους η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική επειδή σε όλη τη χώρα υπάρχουν χιλιάδες κενά τόσο στην τυπική εκπαίδευση όσο και στην ΕΑ.

Τα κενά αυτά δεν οφείλονται σε άδειες υγείας και άλλους λόγους, όπως δήλωσε η κ. υπουργός παιδείας (οι άδειες όλων των εργαζομένων δίνονται αν υπάρχει πραγματικός λόγος και είναι νόμιμες), αλλά  αποδεικνύουν ότι και περισσότεροι μόνιμοι διορισμοί έπρεπε να είχαν γίνει και από τη στιγμή που αυτοί δεν πραγματοποιήθηκαν πρέπει το υπουργείο να προβεί άμεσα στην πρόσληψη αναπληρωτών. Ωστόσο όμως επιβάλλεται από το υπουργείο παιδείας και τις περιφερειακές Διευθύνσεις εκπ/σης η σύμπτυξη τμημάτων προκειμένου να εξοικονομηθούν θέσεις εκπ/κών. Μερικές από τις συνέπιες αυτού του μέτρου θα είναι να εξαναγκαστούν συνάδελφοι να μετακινηθούν σε περισσότερα σχολεία, η σύνταξη των ωρολογίων προγραμμάτων θα δυσκολέψει την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων και θα έχει συνέπειες και για τους μη μετακινούμενους συναδέλφους και φυσικά οι μαζικές συγχωνεύσεις τμημάτων θα «ψαλιδίσει» τις ανάγκες για πρόσληψη του απαιτούμενου αριθμού αναπληρωτών.

Πέραν όμως όλων αυτών δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι εξακολουθούμε να βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας και το μέτρο της συγχώνευσης τμημάτων εκτός από αντιπαιδαγωγικό είναι και αντιυγειονομικό. Πως είναι δυνατόν να επιλέγεται η σύμπτυξη των τμημάτων και να προκύπτουν τμήματα των 25, 26, 27 και 28 μαθητών, που σε πλείστες περιπτώσεις φιλοξενούνται σε μικρές αίθουσες και ταυτόχρονα να ισχύουν όλες οι υγειονομικές διατάξεις που έχουν σταλεί στα σχολεία, με τις οποίες προβλέπονται: η τήρηση αποστάσεων, η αποφυγή συνωστισμού μεταξύ των μαθητών, η χρήση μάσκας παντού, ο εξαερισμός και η καθαριότητα των αιθουσών, η χρήση αντισηπτικών και πληθώρας άλλων μέτρων; Είναι πράγματι να απορεί κανείς για το πώς είναι δυνατόν να συμβαδίζουν τα παραπάνω.

Τα όποια προβλήματα της δημόσιας εκπ/σης πρέπει να αντιμετωπίζονται με μαθησιακά και παιδαγωγικά κριτήρια και όχι με οικονομικά. Επίσης δε χρειάζεται να τεκμηριώσουμε περαιτέρω τα εκπαιδευτικά οφέλη των ολιγομελών τμημάτων, που αποτελούν ένα από τα βασικά μας αιτήματα.

Ζητάμε:

Να μην εφαρμοστεί η νέα επικίνδυνη υγειονομικά και αντιπαιδαγωγική οδηγία του ΥΠΑΙΘ για σύμπτυξη τμημάτων.

Ανοικτά και ασφαλή σχολεία, με 15 μαθητές/τριες κατ’ ανώτατο όριο στο τμήμα, μαζικά δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ με την ευθύνη του ΕΟΔΥ για όλους/ες, προσλήψεις προσωπικού στην καθαριότητα. Εξασφάλιση απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού και σχολικών αιθουσών για τη λειτουργία τμημάτων με μειωμένο αριθμό μαθητών. Περιορισμός των μετακινήσεων των εκπαιδευτικών σε διαφορετικά σχολεία.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ Β’ ΕΛΜΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

             

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου