Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Για τις «ηλεκτρονικές» εκλογές - παρωδία των αιρετών – κάλεσμα Β’ ΕΛΜΕ Κορινθίας

 

Β'   Ε Ν Ω Σ H

ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Ν. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

 

Δ/νση: ΚΛΕΙΣΘΕΝΟΥΣ 37

            20200 ΚΙΑΤΟ

            ΤΗΛ/FAX: 27420-22621

e-mail: belmekor@otenet.gr

http://belmekor.blogspot.gr

 

 

Κιάτο, 26.11.2020

 

Αρ. πρωτ.: 22

 

 

 

ΠΡΟΣ: Σχολεία περιοχής μας

 

 

ΚΟΙΝ: Δνση ΔΕ ν. Κορινθίας

Θέμα: Για τις «ηλεκτρονικές» εκλογές αιρετών – κάλεσμα Β’ ΕΛΜΕ Κορινθίας

Παρά τις σημαντικές ενστάσεις, που είχαν διατυπωθεί εκ των προτέρων από τη συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών, σχετικά με τη διενέργεια ηλεκτρονικών εκλογών για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων τους στα Υπηρεσιακά συμβούλια, το υπουργείο προχώρησε στην πραγματοποίησή τους.

Οι ενστάσεις μας ήταν δίκαιες και λογικές, επειδή γνωρίζαμε ότι δεν έχει τελειοποιηθεί ως προς το αδιάβλητο και τη μυστικότητα της ψήφου η διαδικασία των ηλεκτρονικών εκλογών. Οι ηλεκτρονικές εκλογές αποτελούν ακόμη αντικείμενο επιστημονικής έρευνας, δεν έχουν φτάσει στο επίπεδο των παραδοσιακών εκλογών, γι’ αυτό άλλωστε και δεν χρησιμοποιούνται ευρέως ανά την υφήλιο παρά μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις. Πιστεύουμε, εξάλλου, ότι δεν θα έπρεπε να διενεργηθούν εκλογές, εφόσον λόγω της πανδημίας ήταν αδύνατο να διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις του συνέρχεσθαι και του συνδιαλέγεσθαι απρόσκοπτα και δημοκρατικά.

Για τους παραπάνω βασικούς λόγους προτάθηκε από τις ομοσπονδίες ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΠΟΣΕΕΠΕΑ α) η αναβολή των εκλογών, β) η παράταση της θητείας των εκλεγμένων αιρετών, δυνατότητα που παρέχεται από διάταξη που κατατέθηκε από την ίδια την κ. υπουργό και ψηφίστηκε από τη Βουλή και γ) η διενέργεια δια ζώσης εκλογών μόλις εκλείψουν οι κίνδυνοι της πανδημίας, όπως ορίζει το ΠΔ 1/2003. Σημειώνουμε ότι σε άλλους κλάδους εργαζομένων αντίστοιχες εκλογές εξακολουθούν να πραγματοποιούνται δια ζώσης.

Το υπουργείο όμως, ξεπερνώντας αναίτια κάθε όριο αδιαλλαξίας και επιδεικνύοντας πνεύμα αυταρχισμού, επέμεινε στην πραγματοποίηση των εκλογών, με αποτέλεσμα αφενός σύσσωμος ο κλάδος να καλέσει όλους τους εκπαιδευτικούς σε αποχή από αυτές τις εκλογές–παρωδία και αφετέρου η συντριπτική πλειονότητα των παρατάξεων -αλλά και των υποψηφίων ξεχωριστά- να δηλώσουν εγγράφως την απόσυρσή τους από τις εκλογές, ενέργεια που επίσης δεν έγινε δεκτή από το υπουργείο! Τελικά ψήφισαν 13.000 εκπαιδευτικοί, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, σε σύνολο περίπου 170.000! Η συντριπτική πλειονότητα των συναδέλφων, σε ποσοστό περίπου 93% (!), ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της αποχής.

Προκύπτουν συνεπώς τα παρακάτω ερωτήματα:

α) Είναι πολιτικά και ηθικά ορθό ένας αιρετός να εκπροσωπεί μόνο το 5–9% του κλάδου στην περιοχή του, αλλά και ευρύτερα, και να εκλέγεται με ελάχιστες ψήφους;

β) Θεωρείται δεοντολογικά και δημοκρατικά ορθό να γίνονται εκλογές αιρετών χωρίς προηγουμένως να υπάρξει συζήτηση, ζύμωση, διατύπωση θέσεων, απολογισμός απερχόμενων αιρετών, επισκέψεις υποψηφίων στα σχολεία, κοντολογίς χωρίς να έχουν προηγηθεί όλες οι προβλεπόμενες δημοκρατικές διαδικασίες;

γ) Υπενθυμίζουμε ότι η υπουργός παιδείας είχε δηλώσει ότι «Η ηλεκτρονική ψηφοφορία θα γίνει και τότε θα μετρήσουμε ποιοι θα πάνε με την ΟΛΜΕ και ποιοι με το Υπουργείο». Μετά την αποχή λοιπόν της συντριπτικής πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών, που δεν δικαίωσαν την προσδοκία της να πάνε με το μέρος του υπουργείου, προτίθεται να αντικρίσει και να ανταποκριθεί στα πραγματικά δεδομένα;

Καλούμε την υπουργό παιδείας, έστω και τώρα, να υιοθετήσει την πρόταση της ΟΛΜΕ της ΔΟΕ και της ΠΟΣΕΕΠΕΑ, όπως διατυπώθηκε παραπάνω. Είναι πλέον φανερό ότι ο κλάδος απονομιμοποίησε με την τεράστια αποχή το φιάσκο αυτών των εκλογών και δεν αναγνωρίζει τους όποιους «εκλεγμένους» από την εκλογική αυτή παρωδία! Αν η υπουργός προχωρήσει σε «ανακήρυξη» των «εκλεγμένων αιρετών», καλούμε τους εν λόγω αιρετούς να παραιτηθούν. Όσοι, ενδεχομένως ελάχιστοι, δεν το πράξουν θα πρέπει να ξέρουν ότι δεν αναγνωρίζονται και δεν νομιμοποιούνται να εκπροσωπήσουν τον κλάδο ως αιρετοί στα Υπηρεσιακά Συμβούλια.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ Β’ ΕΛΜΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Ο πρόεδρος

 

Αλέξης Τρίμης

 

Ο γεν. γραμματέας

 

Δημήτρης Ηλιόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου