Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

Για τις εκλογές των αιρετών εκπροσώπων των εκπ/κών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια

 

Β'   Ε Ν Ω Σ H

ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Ν. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

 

Δ/νση: ΚΛΕΙΣΘΕΝΟΥΣ 37

            20200 ΚΙΑΤΟ

            ΤΗΛ/FAX: 27420-22621

e-mail: belmekor@otenet.gr

http://belmekor.blogspot.gr

 

 

Κιάτο, 20.10.2020

 

Αρ. πρωτ.: 19

 

 

 

ΠΡΟΣ: Σχολεία περιοχής μας

 

 

ΚΟΙΝ: Δνση ΔΕ ν. Κορινθίας

 Θέμα: Για τις εκλογές αιρετών εκπροσώπων

 Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

 Η κυβέρνηση με νόμο και στη συνέχεια με κοινή ΥΑ καθιέρωσε οι εκλογές των υπηρεσιακών συμβουλίων (ΥΣ) να πραγματοποιούνται το πρώτο Σάββατο κάθε Νοέμβρη ανά 2ετία και με ηλεκτρονική ψηφοφορία. Για την απόφασή της αυτή δεν έκανε προηγουμένως κανένα διάλογο με τις ομοσπονδίες, που εκπροσωπούν τον κλάδο μας, παρότι επιδιώχθηκε, ώστε να διασφαλιστεί ένα πλαίσιο δημοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και να ασκηθεί ανεμπόδιστα το δικαίωμα του συνέρχεσθαι.

Το υπουργείο εμφανίζοντας αδιάλλακτη στάση δεν αποδέχτηκε την πρόταση του κλάδου που θεωρούμε εύλογη και λογική, με την οποία ζητούμε: ν’ αναβληθούν οι εκλογές και να παραταθεί η θητεία των υπαρχόντων αιρετών μέχρι τότε που θα σταματήσει να υφίσταται ο υγειονομικός κίνδυνος και αυτές να διεξάγονται εργάσιμη μέρα με τα σχολεία να λειτουργούν (δε ζητήσαμε ποτέ η ημέρα των εκλογών ν’ αποτελεί αργία), αφού προηγουμένως λάβουν χώρα οι προβλεπόμενες και απαραίτητες ΓΣ. Αντιθέτως αποφασίζει με πρόσχημα την πανδημία, τη στιγμή που έχει ήδη δοθεί παράταση της θητείας των ΔΣ των ΕΛΜΕ και παρόλο που ο ίδιος ο νόμος δίνει την εναλλακτική της παράτασης της θητείας των αιρετών και της αναβολής της εκλογικής διαδικασίας.

Δεν αποδεχόμαστε την ηλεκτρονική ψηφοφορία διότι δεν εξασφαλίζονται η μυστικότητα της ψήφου (ποιος διαβεβαιώνει άλλωστε ότι τη στιγμή της ψηφοφορίας δεν θα ασκείται πίεση στον ψηφοφόρο ή ότι ο ίδιος ο ψηφοφόρος δεν θα επιδιώκει να δείξει στον παράγοντα ή τον κομματάρχη τι ψηφίζει, ώστε να έχει την εύνοιά του;), το κατά μόνας, το αδιάβλητο κλπ. Από την έρευνά μας διαπιστώσαμε ότι ειδήμονες και εμπειρογνώμονες αποφαίνονται με εκθέσεις ότι σήμερα δεν υφίσταται σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας (e-voting) με αξιοπιστία επιπέδου παραδοσιακών εκλογών. Επίσης δεν ξεχνάμε στο παρελθόν την αναβολή εκλογών, που έγιναν με ηλεκτρονική ψηφοφορία, στο πλαίσιο εσωκομματικών διαδικασιών, λόγω μη λειτουργίας του λογισμικού! Αλλά και πρόσφατα στη Βουλή επέστρεψε η επιστολική ψήφος στις ονομαστικές ψηφοφορίες μετά από 26 αποτυχημένες απόπειρες ηλεκτρονικής εξ αποστάσεως ψηφοφορίας! Οι χώρες που γνωρίζουμε ότι έχουν χρησιμοποιήσει το σύστημα Ηelios, πάνω στο οποίο βασίζεται το «Ζευς» με το οποίο το υπουργείο προτίθεται να κάνει τις εκλογές των αιρετών, είναι Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία. Μετά από κυβερνοεπιθέσεις απεφάνθησαν ότι δεν είναι αξιόπιστο και δεν το ξαναχρησιμοποίησαν.

Το υπουργείο θέλει να προχωρήσει σε ηλεκτρονική ψηφοφορία ενώ οι μαζικές διαδικασίες δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν για να μην εξαπλωθεί ο ιός π.χ. ΓΣ και λογοδοσία απερχόμενων αιρετών καταργούνται πλήρως. Επίσης οι ενημερωτικές επισκέψεις και συγκεντρώσεις στα σχολεία ουσιαστικά καταργούνται επειδή δημιουργούν συνθήκες συγχρωτισμού. Τίθεται λοιπόν σοβαρό ζήτημα δημοκρατίας.

Επιπλέον η κοινή ΥΑ για την πραγματοποίηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας δεν υπακούει στο πλαίσιο που ορίζει ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων (GDPR) ο οποίος απαιτεί: α) προηγούμενη διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς (παρατάξεις και ομοσπονδίες), β) εκτίμηση αντικτύπου, γ) πλαισίωση από  την πολιτική απορρήτου του ΥΠΑΙΘ, η οποία δεν είναι δημοσιευμένη στην ιστοσελίδα του υπουργείου. Έτσι δεν διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου και μια σειρά από άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και λόγω της αυταρχικής και αδιάλλακτης στάσης του υπουργείου, το οποίο δεν αποδέχεται καμία από της προτάσεις μας καλούμε τους υποψηφίους μέλη της Β’ ΕΛΜΕ Κορινθίας, που κατέρχονται με οποιονδήποτε συνδυασμό ν’ αποσύρουν τις υποψηφιότητές τους για τις εκλογές αιρετών εφόσον το υπουργείο εμμένει σε αυτή του στάση. Επίσης σε περίπτωση διενέργειας εκλογών καλούμε τα μέλη μας σε αποχή. Τέλος δηλώνουμε ότι δεν θα ορίσουμε εκπροσώπους μας στις εφορευτικές επιτροπές και καλούμε τους συναδέλφους να μην αποδεχθούν να είναι μέλη τους.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ Β’ ΕΛΜΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Ο πρόεδρος

 

 

Αλέξης Τρίμης

 

Ο γεν. γραμματέας

 

 

Δημήτρης Ηλιόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου