Κυριακή 17 Μαΐου 2020

Επιστολή προς γονείς και κηδεμόνες μαθητών μας


18/5/2020

Γιατί είμαστε αντίθετοι με τη ζωντανή μετάδοση των μαθημάτων μέσα από τη σχολική τάξη – Β’ ΕΛΜΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
  



Προς
Γονείς μαθητών μας

Αγαπητοί Γονείς,
στη δύσκολη συγκυρία που ζούμε, ο κλάδος των εκπαιδευτικών με πρωτοβουλίες που σε μεγάλο ποσοστό είχαν να κάνουν με τη σχέση με τους μαθητές μας και όχι κάποιες «άνωθεν» εντολές, προσπάθησε με τα διαθέσιμα μέσα να κρατήσει την εκπαιδευτική διαδικασία ζωντανή, παρά τις σημαντικές τεχνικές δυσκολίες που παρουσιάστηκαν και την ανάγκη γρήγορης προσαρμογής στα νέα δεδομένα.
Μετά το άνοιγμα των σχολείων όμως, το υπουργείο παιδείας με τροπολογία που ψηφίστηκε έθεσε θέμα με τη ζωντανή μετάδοση του μαθήματος μέσα από τη σχολική τάξη, κάτι που μας βρίσκει -και θα πρέπει να βρίσκει κι εσάς- αντίθετους, για μία σειρά λόγων:

·        Η εκπαιδευτική διαδικασία είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα, που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο κλίμα εμπιστοσύνης που πρέπει να δημιουργείται μεταξύ εκπαιδευτικού και μαθητή. Το κλίμα αυτό παραβιάζεται όταν όλα πραγματοποιούνται μπροστά σε μία κάμερα.
·         Η ταυτόχρονη διδασκαλία διά ζώσης και με μετάδοση από κάμερα συνεπάγεται περισσότερους κινδύνους για μαθητές και εκπαιδευτικούς, όπως αναγνωρίζει σε δελτίο τύπου της και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ). Έναν από τους κινδύνους που εντοπίζουμε είναι η ενδεχόμενη βιντεοσκόπηση του μαθήματος, ακόμη και αν είναι παράνομη, από την πλευρά του δέκτη και στη συνέχεια η κυκλοφορία του με σκοπό τη διακωμώδηση, διαπόμπευση κλπ μαθητών ή/και καθηγητών. Επίσης, όπως η ίδια αρχή τονίζει, το υπουργείο είναι υποχρεωμένο να καλέσει σε διαβούλευση τους φορείς που εκπροσωπούν γονείς και εκπαιδευτικούς, κάτι που δε συνέβη έως τη λήψη της απόφασης.
·         Είναι πρακτικά ανέφικτο να συνδυαστούν οι διαφορετικοί τρόποι διδασκαλίας που απαιτούνται για το μαθητοκεντρικό διά ζώσης και το δασκαλοκεντρικό εξ αποστάσεως μάθημα. Ο ίδιος άνθρωπος την ίδια στιγμή δεν μπορεί να παρακολουθεί την εργασία των μαθητών μέσα στην τάξη και να εκτελεί χρέη κάμεραμαν για όσους παρακολουθούν εξ αποστάσεως. Η διδασκαλία δεν είναι μια στατική διαδικασία όπου ο εκπαιδευτικός παραμένει στον πίνακα και ο μαθητής απλά παρακολουθεί.
·         Ο εκπαιδευτικός είναι ο επαγγελματίας που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τις λεπτομέρειες της εκπαιδευτικής διαδικασίας και είναι αυτός που περνάει τη ζωή του μέσα στο σχολείο, επομένως και αυτός που εκ των πραγμάτων ενδιαφέρεται για την επιτυχία του διδακτικού έργου. Πολύ δε περισσότερο στη σημερινή εποχή, που οι εκπαιδευτικοί προσπαθούν διαρκώς να εκσυγχρονίζουν τις γνώσεις τους και να βελτιώνουν τα προσόντα τους. Δεν αντιμετωπίζεται όμως ποτέ στο δημόσιο διάλογο ως ειδικός επί των θεμάτων της εκπαίδευσης, σε αντίθεση με ότι γίνεται στους περισσότερους επαγγελματικούς κλάδους.
·         Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Ο γονέας έχει εικόνα για το τι συμβαίνει στο σχολείο από το παιδί του και το σχολείο είναι πάντα ανοιχτό και επιθυμεί τη συνεργασία με τους γονείς, που έχει αποδειχθεί πως είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος επίλυσης προβλημάτων.
·         Τέλος, ακόμα κι αν συμφωνούσαμε εμείς, για τεχνικούς λόγους η ζωντανή μετάδοση βίντεο από δεκάδες χιλιάδες τμήματα σε όλη την Ελλάδα ταυτόχρονα είναι πρακτικά αδύνατη και οι υποδομές που απαιτούνται είναι πολλαπλάσιες. Δεν αξίζει το κόστος για κάτι τόσο αναποτελεσματικό, όταν υπάρχουν πολύ σημαντικότερες ανάγκες στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Ενδεικτικά αναφέρουμε την παροχή εξοπλισμού σε όλους τους μαθητές που δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, μέτρο που εξαγγέλθηκε, αλλά δεν υλοποιήθηκε, παρά μόνο σε ένα πολύ μικρό ποσοστό.
Η κοινωνία δικαίως ζητάει λύσεις και προτάσεις. Τέτοιες μπορούν να βρεθούν μέσα από το υπάρχον νομικό πλαίσιο που διέπει την κατ’ οίκον διδασκαλία και προβλέπει πλέον και χρήση μέσων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, αλλά και με διάλογο της εκπαιδευτικής κοινότητας με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, κάτι που έχει επιδιωχθεί αρκετές φορές ως τώρα, αλλά δεν έχει βρει ανταπόκριση από την υπουργό. Επιθυμία μας είναι κανείς μαθητής να μη μείνει πίσω και από την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε να το στηρίξουμε αυτό με όλους τους εφικτούς τρόπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου