Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

Η θέση μας για τη «νέα κανονικότητα» στην εκπ/ση


Β'   Ε Ν Ω Σ H
ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Ν. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Δ/νση: ΚΛΕΙΣΘΕΝΟΥΣ 37
            20200 ΚΙΑΤΟ
            ΤΗΛ/FAX: 27420-22621


Κιάτο, 6/5/2020

Αρ. πρωτ.: 9



ΠΡΟΣ: Τοπικά ΜΜΕ

ΚΟΙΝ: - Γονείς και κηδεμόνες μαθητών μας
-       Σχολεία περιοχής μας



Θέμα: Η θέση μας για τη «νέα κανονικότητα» στην εκπ/ση

Από την πρώτη στιγμή που ανεστάλη η λειτουργία των σχολείων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού οι εκπ/κοί προσπάθησαν, με ίδιες δυνάμεις και μέσα και χωρίς την απαιτούμενη επιμόρφωση, να σταθούν δίπλα στους μαθητές και να τους στηρίξουν τόσο μορφωτικά όσο και να τους τονώσουν ψυχολογικά, ιδίως αυτούς της Γ’ λυκείου με την Εξ Αποστάσεως Εκπ/ση (ΕξΑΕ). Και το έπραξαν με δική τους διάθεση και προθυμία, παρά τις επιθέσεις  που έχουν δεχτεί κατά καιρούς από λογής δημοσιολογούντες και παρά τις τεράστιες ελλείψεις της δημόσιας δομής του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ), το οποίο έχει αφεθεί στην τύχη του από την πολιτεία.
Τώρα ανακοινώθηκε η επαναλειτουργία των σχολείων, με την Γ’ λυκείου να ξεκινάει τα μαθήματα στις 11/5 και τις υπόλοιπες τάξεις Γσίων και Λυκείων να ξεκινούν στις 18/5 και να ολοκληρώνονται στις 12/6. Η επανέναρξη των μαθημάτων θα γίνει με εκ περιτροπής διδασκαλία σε χωρισμένα τμήματα, που το ένα τη μία βδομάδα θα προσέρχεται για μάθημα τις μέρες Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή και το άλλο Τρίτη – Πέμπτη και την επόμενη εβδομάδα αντιστρόφως. Συμφωνούμε με την επαναλειτουργία μόνο της Γ’ Λυκείου, ώστε να καλυφθεί η ύλη σε κάποια σχολεία και να γίνουν επαναλήψεις. Διαφωνούμε όμως με την επαναλειτουργία των υπολοίπων τάξεων, επειδή ουσιαστικά πρόκειται για 10 μέρες μόνο καθαρό μάθημα. Τα ερώτημα προκύπτουν  αμείλικτα: αξίζει το κόπο να εκτεθούν μαθητές και εκπαιδευτικοί στον κίνδυνο να κολλήσουν το ιό και να τον διασπείρουν, για 10 μέρες μόνο μάθημα, τη στιγμή που αυτό μπορεί κάλλιστα να αναπληρωθεί τον Σεπτέμβριο, όταν μάλιστα ήδη έχει ανακοινωθεί ότι τα μαθήματα θα ξεκινήσουν το νέο σχολ. έτος από την 1/9; Ποιο παιδαγωγικό και διδακτικό όφελος προκύπτει;  Κινδυνεύουν ή όχι οι Πανελλαδικές εξετάσεις, αν συμβεί το παραμικρό σε μαθητές ή/και εκπ/κούς, κάτι που όλοι απευχόμαστε;

Επίσης, καθώς υπάρχουν αβεβαιότητες ακόμη στην επιστημονική κοινότητα για τη συμπεριφορά του cοvid-19, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας, επειδή μέχρι τώρα δεν προβλέπονται μαζικά τεστ ημερησίως και θερμομέτρηση σε εκπ/κούς και μαθητές, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες που αποφάσισαν την επαναλειτουργία των σχολείων. Άλλος λόγος ανησυχίας μας είναι που σε κλειστούς χώρους η μάσκα είναι υποχρεωτική, ενώ στις τάξεις προαιρετική για εκπ/κούς και μαθητές. Επιπλέον, διαφωνούμε με τον αριθμό των 15 μαθητών μέσα σε μία τάξη, που είναι μεγάλος. Στις μικρές σε επιφάνεια αίθουσες των δημοσίων σχολείων (25 – το πολύ 50 τμ) αντιστοιχούν πολύ λιγότεροι μαθητές. Μας προξενεί δε έκπληξη που ο ΕΟΔΥ άλλαξε την αναλογία 1 μαθητής / 7 τ.μ. σε μία σχολική τάξη, που υπήρχε στον αρχικό πίνακα οδηγιών, με την ένδειξη: οδηγίες από το υπουργείο παιδείας!
Ο κλάδος μας είναι γερασμένος επειδή, παρά τα υφιστάμενα κενά, έχουν να πραγματοποιηθούν  διορισμοί 10 χρόνια! Υπάρχουν πολλοί συνάδελφοί μας μεγάλης ηλικίας και με σοβαρότατες παθήσεις, οι οποίοι δυστυχώς δεν περιλαμβάνονται στους καταλόγους ομάδων υψηλού κινδύνου που νομοθετήθηκαν, ώστε να μπορούν να εξαιρεθούν από την εργασία τους λαμβάνοντας την προβλεπόμενη ειδική άδεια. Επίσης, υπάρχουν πολλοί περισσότεροι συνάδελφοί μας, οι οποίοι φροντίζουν  συγγενικά τους πρόσωπα (παιδιά, συζύγους και γονείς) που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη covid-19, για τους οποίους δεν προβλέπεται απολύτως τίποτα, με αποτέλεσμα να εκτίθεται σε κίνδυνο η υγεία των οικείων τους.
Για όλους τους παραπάνω λόγους υπάρχει έκδηλη ανησυχία μεταξύ των συναδέλφων μας. Για αυτό διαμαρτυρόμαστε και προς τούτο προκηρύχτηκαν στάσεις εργασίας από τα σωματεία μας και όχι επειδή αρνούμαστε να επιστρέψουμε στα σχολεία, όπως διαβάζουμε σε κάποια δημοσιεύματα, που ενδεχομένως να ενταθούν τις επόμενες μέρες.
Άλλοι λόγοι διαμαρτυρίας μας είναι: α) επειδή υπάρχει η προφορική εντολή περί ζωντανής αναμετάδοσης του μαθήματος για όσους μαθητές απουσιάζουν από τη φυσική τάξη, κάτι που παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα, τα οποία προστατεύονται από το Σύνταγμα (αρθρ. 9Α), όπως και από σωρεία άλλων αποφάσεων και επομένως δεν μπορούμε να την υλοποιήσουμε και β) για το νομοσχέδιο που κατατέθηκε για διαβούλευση εν μέσω πανδημίας, για το οποίο δεν ήταν δυνατόν να συνεδριάσουμε και να πάρουμε αποφάσεις και κυρίως για ένα σύνολο διατάξεων που περιλαμβάνει και που τις θεωρούμε αντιεκπαιδευτικές, αναχρονιστικές και με δυσμενείς επιπτώσεις στις εργασιακές μας σχέσεις. 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ Β’ ΕΛΜΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Ο πρόεδρος



Αλέξης Τρίμης

Ο γεν. γραμματέας



Δημήτρης Ηλιόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου