Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Εξίσωση κολεγίων με ΑΕΙ στην πρόσληψη εκπαιδευτικών!


Β'   Ε Ν Ω Σ H
ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Ν. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Δ/νση: ΚΛΕΙΣΘΕΝΟΥΣ 37
            20200 ΚΙΑΤΟ
            ΤΗΛ/FAX: 27420-22621


Κιάτο, 16/1/2020

Αρ. πρωτ.: 3



ΠΡΟΣ: Σχολεία περιοχής μας


ΚΟΙΝ: ΟΛΜΕ



Θέμα: Εξίσωση κολεγίων με ΑΕΙ στην πρόσληψη εκπαιδευτικών


Από τους πρώτους νόμους της κυβέρνησης περί τον Οκτώβριο του 2019 ήταν και ο ν. 4635/19. Με αυτόν,  μεταξύ των άλλων,  τα πτυχία των αποφοίτων των ιδιωτικών κολλεγίων, που είναι διασυνδεδεμένα με Πανεπιστήμια του εξωτερικού, διαθέτουν πλέον επαγγελματική ισοτιμία με τα πτυχία των ελληνικών ΑΕΙ.
Όμως αυτό δεν ήταν αρκετό για την πρόσληψη στο Ελληνικό δημόσιο. Στις 10/1/2020 η κυβέρνηση κατέθεσε αιφνιδιαστικά προς ψήφιση στη βουλή τροποποίηση του άρθρου 54 , παράγραφος 5 του Ν.4589/19 σύμφωνα με την οποία τα πτυχία που χορηγούνται από εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής γίνονται δεκτά για διορισμό και πρόσληψη εκπαιδευτικών όχι μόνο εφόσον έχουν αναγνώριση ακαδημαϊκής ισοτιμίας και αντιστοιχίας από τον ΔΟΑΤΑΠ (όπως ίσχυε έως τώρα), αλλά ακόμα και αν διαθέτουν μόνο απόφαση αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα πτυχία των ιδιωτικών κολλεγίων θεωρούνται πλέον τυπικό προσόν μόνιμου διορισμού και πρόσληψης αναπληρωτών στη δημόσια εκπαίδευση. Τα παραπάνω αποτελούν έμμεση κατάργηση του άρθρου 16 του συντάγματος.
Την ίδια στιγμή, η επαναφορά της βάσης του 10 για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δημιουργεί διαφορετικά μέτρα και σταθμά για όσους επιλέξουν τις πανελλήνιες εξετάσεις έναντι όσων επιλέξουν να πληρώσουν δίδακτρα σε κάποιο ιδιωτικό κολλέγιο, χωρίς κανένα άλλο κριτήριο εισαγωγής.
Αυτό αποτελεί ξεκάθαρη αδικία αλλά και υποκρισία από πλευράς του υπουργείου και μας βρίσκει αντίθετους. Απαιτούμε την απόσυρση της εν λόγω διάταξης.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ Β’ ΕΛΜΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Ο πρόεδρος


Αλέξης Τρίμης

Ο γεν. γραμματέας


Δημήτρης Ηλιόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου