Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

Τηλεκπαίδευση πάνω στις στάχτες; Πόσο ηθικό και νόμιμο είναι;

Β'   Ε Ν Ω Σ H

ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Ν. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

 

Δ/νση: ΚΛΕΙΣΘΕΝΟΥΣ 37

            20200 ΚΙΑΤΟ

            ΤΗΛ/FAX: 27420-22621

e-mail: belmekor@otenet.gr

http://belmekor.blogspot.gr

 

 

Κιάτο, 30/9/2024

 

Αρ. πρωτ.: 24

 

 

 

ΠΡΟΣ: Σχολεία περιοχής μας

ΚΟΙΝ: Δ/ντη ΔΕ κ. Ιωάννη Φειδά

 

 

 

Τηλεκπαίδευση πάνω στις στάχτες; Πόσο ηθικό και νόμιμο είναι;

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

 

Γνωρίζετε ότι ο Δήμος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης βιώνει μια απίστευτη τραγωδία εξαιτίας της πυρκαγιάς  που μαίνεται στην περιοχή. Ζωές έχουν χαθεί, περιουσίες έχουν καεί (κτήματα και σπίτια) ολόκληρα χωριά και οικισμοί έχουν εκκενωθεί, η κατάσβεση συνεχίζεται και εκτός της πυροσβεστικής συνδράμουν οι πάντες, ντόπιοι κάτοικοι και εθελοντές. Στο μεταξύ τα σχολεία του Δήμου, σωστά κατά την άποψή μας, δε λειτουργούν επειδή πρόκειται για ένα έκτακτο και πολύ σοβαρό γεγονός!

 

Παρά ταύτα ενημερωνόμαστε από συναδέλφους γονείς και μαθητές ότι τα σχολεία που παραμένουν κλειστά πρέπει να κάνουν τηλεκπαίδευση με την αιτιολογία ότι η τηλεκπαίδευση είναι υποχρεωτική όπως ο νόμος ορίζει. 

 

Όμως εδώ έχουν εκκενωθεί οικισμοί και χωριά, οικογένειες μαθητών έχουν ξεσπιτωθεί, πολλοί συνδράμουν στην κατάσβεση και όλοι είναι συγκλονισμένοι! Και εμείς θα κάνουμε τηλεκπαίδευση επειδή, τάχα το επιβάλει ο νόμος; Η θλίψη, η στεναχώρια για τους συγγενείς και συνανθρώπους μας που χάθηκαν, και όλα τ’ αρνητικά συναισθήματα που βιώνουν οι μαθητές μας και οι γονείς τους, η ενσυναίσθηση ή τέλος πάντων η κατανόηση πάνε περίπατο; Αλήθεια, αυτή είναι η αποστολή μας ως καθηγητές;

 

Ως ΔΣ πέραν των προαναφερθέντων πιστεύουμε ότι σε αυτή την περίπτωση δεν είναι νόμιμη η τηλεκπαίδευση, αφού ο νόμος ορίζει σαφώς ότι μαθήματα που χάθηκαν μπορούν ν’ αναπληρωθούν με συγκεκριμένο τρόπο. Ειδικότερα, στην πρόσφατη ΥΑ 102791/ΓΔ4/2024 (ΦΕΚ  5130/10-9-2024, ΤΒ’) αναφέρει στο άρθρ. 1 παραγρ.7 ότι:

7. Σε περίπτωση έκτακτου ή απρόβλεπτου γεγονότος, το οποίο καθιστά αδύνατη ή ιδιαιτέρως δυσχερή τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε τμήμα/ τμήματα σχολικής μονάδας ή σε ολόκληρη σχολική μονάδα, οι σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υποχρεούνται να παρέχουν σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπου τόσο οι μαθητές/τριες όσο και οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν αποκλειστικά εξ αποστάσεως στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι υποχρεωτική τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους/τις μαθητές/τριες. Το πρόγραμμα της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης καθορίζεται από τον/τη Διευθυντή/ντρια της σχολικής μονάδας σε συνεργασία με τον οικείο Σύλλογο Διδασκόντων/ουσών, με ανάλογη τήρηση των εκάστοτε ισχυουσών οδηγιών του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.) και κοινοποιείται στον/στην οικείο/α Διευθυντή/ντρια Εκπαίδευσης και στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης. Ο/Η Διευθυντής/ντρια της σχολικής μονάδας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διδασκόντων/ουσών οφείλει να διασφαλίσει την παροχή σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας στους/στις μαθητές/τριες. Η συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων/ ουσών πραγματοποιείται με ευθύνη του/της Διευθυντή/ ντριας της σχολικής μονάδας με τηλεδιάσκεψη ή με κάθε άλλο πρόσφορο μέσο.

Αν δεν μπορεί για οποιονδήποτε λόγο να πραγματοποιηθεί η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και υπάρχει απώλεια διδακτικών ωρών, παρέχεται η δυνατότητα αναπλήρωσή τους με τους ακόλουθους τρόπους: α) αξιοποίηση των σχολικών εορτών με την παράλληλη πραγματοποίηση των εορτών και των μαθημάτων, β) περιορισμός των εργάσιμων ημερών των πολυήμερων εκδρομών και γ) περικοπή περιπάτων και εκδρομών.

Την απόφαση για την αναπλήρωση, αλλά και τον τρόπο υλοποίησής της λαμβάνει: α) ο Σύλλογος Διδασκόντων, κατόπιν εισήγησης του/της Διευθυντή/ντριας της σχολικής μονάδας, όταν η αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών αφορά μία σχολική μονάδα, και η απόφαση κοινοποιείται στον/ην οικείο/α Διευθυντή/ντρια Εκπαίδευσης, β) ο/η Διευθυντής/ντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κατόπιν εισήγησης των Διευθυντών/ ντριών των σχολείων αρμοδιότητάς του, όταν αφορά σε περισσότερες από μία σχολικές μονάδες της ίδιας Διεύθυνσης, και η απόφαση κοινοποιείται στον/ην οικείο/α Περιφερειακό/η Διευθυντή/ντρια Εκπαίδευσης και γ) ο/η Περιφερειακός/η Διευθυντή/ντρια Εκπαίδευσης όταν αφορά σε σχολικές μονάδες που υπάγονται σε περισσότερες από μια Διεύθυνση Εκπαίδευσης, κατόπιν εισήγησης των Διευθυντών/ντριών Εκπαίδευσης, και η απόφαση κοινοποιείται στην Γενική Διεύθυνση Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.

 

Το ΔΣ της Β΄ΕΛΜΕ Κορινθίας πέραν του γεγονότος ότι δεν πραγματοποιήθηκαν συνεδριάσεις των Συλλόγων διδασκόντων, όπως ο νόμος ορίζει, για συζήτηση και λήψη συλλογικής απόφασης, πιστεύει ακράδαντα ότι πάνω στις στάχτες και μπροστά στον ανείπωτο πόνο των κατοίκων της περιοχής δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

 

Καλούμε τη Διοίκηση της εκπαίδευσης και τις Δ/νσεις των σχολείων, μπροστά σε τέτοια τραγικά γεγονότα να επιδεικνύουν ενσυναίσθηση και όχι υπερβάλλοντα ζήλο, ιδίως όταν ο νόμος δίνει διέξοδο αντιμετώπισης τέτοιων θεμάτων. Θα προτείναμε μάλιστα τα σχολεία αντί να προσπαθούν να δίνουν μια επίφαση κανονικότητας, ν’ αναλάμβαναν δράσεις όχι μόνο για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης και την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και για την συνδρομή όσων δίνουν τη μάχη της κατάσβεσης όσο κ για την ανακούφιση των πληγέντων.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ Β’ ΕΛΜΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Ο πρόεδρος

 

 

 

Αλέξης Τρίμης

 

Ο γεν. γραμματέας

 

 

 

Μάρκος Κλωνιζάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου