Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Οι τελευταίες αλλαγές στοχεύουν στην εξοικονόμηση ωρών των μόνιμων καθηγητών και στη μείωση πρόσληψης αναπληρωτών



Β'   Ε Ν Ω Σ Η                                                       Κιάτο 23-06-2016   
ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ                                  Αρ. Πρωτ. 27                                    
               Ν. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Δ/νση: ΚΛΕΙΣΘΕΝΟΥΣ 37
               20200 ΚΙΑΤΟ
         ΤΗΛ/FAX: 27420-22621

                                                                                        ΠΡΟΣ: Σχολεία περιοχής μας  
  ΚΟΙΝ. ΔΔΕ ν. Κορινθίας
                                                                              
Οι τελευταίες αλλαγές στοχεύουν στην  εξοικονόμηση ωρών των μόνιμων καθηγητών και στη μείωση πρόσληψης αναπληρωτών.

Άλλη μια σχολική χρονιά βαίνει στο τέλος της, με τα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων να διαιωνίζονται και να διογκώνονται. Τα τελευταία 6 χρόνια παρά τις χιλιάδες αποχωρήσεις εκπαιδευτικών λόγω συνταξιοδότησης, τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση,  έχουν μηδενιστεί οι διορισμοί μόνιμων δασκάλων και καθηγητών.
Η τεχνική – επαγγελματική εκπαίδευση και η ειδική αγωγή λειτουργούν με πολλαπλά προβλήματα. Οι ελάχιστες προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομισθίων καθυστερούν δραματικά, με αποτέλεσμα να χάνονται χιλιάδες διδακτικές ώρες κάθε χρόνο.
Παρά τις εξαγγελίες του Υπουργού Παιδείας για χιλιάδες προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, κατέληξε στην αναβολή τους με ορίζοντα υλοποίησής τους το 2017, ενώ συγχρόνως εφαρμόζονται οι γνωστές των τελευταίων χρόνων μέθοδοι των περικοπών μαθημάτων και ωρών διδασκαλίας.
 Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Παιδείας με ΦΕΚ (1640 – 9 Ιουνίου 2016) μειώνει κατά μία ώρα το μάθημα της Βιολογίας & της Γεωγραφίας στην Α΄ Γυμνασίου, το μάθημα των Αρχαίων Β΄ τάξης, καταργεί το μονόωρο μάθημα της Οικιακής Οικονομίας στη Β΄ Γυμνασίου, μειώνει κατά μία ώρα το μάθημα των Αρχαίων στη Γ΄ Γυμνασίου, ενώ καταργεί το Πρότζεκτ ως αυτόνομο μάθημα. Να σημειωθεί ότι,  ενώ η μείωση της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας έγινε, σύμφωνα με το Υπουργείο, για να ενισχυθεί η διδασκαλία της Νέας Ελληνικής, μόνο στην Α΄ Γυμνασίου αυξήθηκε κατά μία ώρα η Νέα Ελληνική Γλώσσα! Επιπλέον, καταργείται η μείωση του διδακτικού ωραρίου κατά 3 ώρες για τον υπεύθυνο εργαστηρίου Πληροφορικής και Φυσικών Επιστημών.

Οι παραπάνω αλλαγές σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης αναμόρφωσης – βελτίωσης του αναλυτικού προγράμματος και της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Άλλωστε και με ομολογία του κ. Λιάκου σε τηλεοπτική εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης «οι περικοπές ωρών έγιναν από το υπουργείο Παιδείας προφανώς για εξοικονόμηση πόρων».
Στόχος όλων των παραπάνω είναι η εμφάνιση χιλιάδων πλεονασμάτων, με άμεσες συνέπειες, αφενός την αδυναμία κάλυψης ωραρίου για χιλιάδες μόνιμους εκπαιδευτικούς αφετέρου τον αποκλεισμό χιλιάδων αναπληρωτών από τη δημόσια εκπαίδευση για το σχολικό έτος 2016-2017.
Σε κάθε περίπτωση ο μεγάλος χαμένος είναι και πάλι η δημόσια εκπαίδευση, αφού εξακολουθούν να εφαρμόζονται αποσπασματικές αλλαγές, υπηρετώντας τις επιταγές μιας μνημονιακής πολιτικής,  χωρίς να εστιάζουμε στην ουσία του θέματος: την παροχή ισότιμης και σύγχρονης εκπαίδευσης που θα διαμορφώσει ελεύθερα σκεπτόμενους ανθρώπους με γνωστικά εφόδια και ηθικές αρχές.
   Το Δ.Σ. της Β΄ ΕΛΜΕ Κορινθίας καταδικάζει τις προαναφερθείσες μεθόδους και ζητά:
·  Την επαναφορά του ωραρίου μας στα επίπεδα του 2013
·  Να μην υπάρξουν τη νέα σχολική χρονιά  καταργήσεις και συμπτύξεις τμημάτων
·  Να μειωθεί ο αριθμός  των μαθητών ανά τμήμα σύμφωνα με την πάγια πρότασή μας
·  Να επανιδρυθούν όλοι οι τομείς στα σχολεία που παλαιότερα λειτουργούσαν και να προβλεφθεί η ίδρυση νέων όπου κρίνεται απαραίτητο, ώστε να μην υπάρξουν συγχωνεύσεις τμημάτων των τομέων και ειδικοτήτων
·  Να επανέλθει η 3ωρη μείωση στο διδακτικό ωράριο στους υπευθύνους εργαστηρίων Πληροφορικής και Φυσικών επιστημών
·  Όσοι συνάδελφοι περισσεύουν να συμπληρώνουν το ωράριό τους στις υποστηρικτικές δομές εκπ/σης που πρέπει να ξεκινούν έγκαιρα, με γραμματειακή υποστήριξη στο σχολείο τους ή σε όμορα σχολεία και στις βιβλιοθήκες. Κανένας συνάδελφος να μη συμπληρώνει το ωράριό του σε περισσότερα από 2 σχολικά συγκροτήματα.
·  Να γίνουν οι διορισμοί μόνιμου προσωπικού και οι προσλήψεις αναπληρωτών που απαιτούνται.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ Β’ ΕΛΜΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                                Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Στράτος Παγδάτογλου                                                                                    Λίτσα Ευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου