Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Για την επιλογή στελεχών εκπ/σης και τη δημοκρατική λειτουργία του σχολείου



Β'   Ε Ν Ω Σ Η                                             Κιάτο 28-5-2015 
ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ                        Αρ. Πρωτ. 12                                    
               Ν. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Δ/νση: ΚΛΕΙΣΘΕΝΟΥΣ 37
               20200 ΚΙΑΤΟ
         ΤΗΛ/FAX: 27420-22621

                                                                                 ΠΡΟΣ: σχολεία περιοχής μας

Για την επιλογή στελεχών εκπ/σης και τη δημοκρατική λειτουργία του σχολείου.

Πιστεύουμε ότι ο νέος τρόπος επιλογής των διευθυντών των σχολικών μονάδων και των διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης αποτελεί ένα βήμα προς τη δημοκρατία. Η συμμετοχή του συλλόγου διδασκόντων στην επιλογή των διευθυντών των σχολείων και η συμμετοχή των δντων των σχολείων στην επιλογή των δντων Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης θεωρείται θετική κίνηση, η οποία όμως μένει ανολοκλήρωτη επειδή αφενός μεν το ποσοστό της ψηφοφορίας στην τελική κρίση παραμένει μικρό και αφετέρου επειδή η επιλογή δντων δεν συνοδεύεται από ριζική αλλαγή των αρμοδιοτήτων τους και των αρμοδιοτήτων των συλλόγων διδασκόντων. Προκειμένου να επιτευχθεί τούτο πρέπει να καταργηθεί το καθηκοντολόγιο και οι νόμοι που συνδέονται μ’ αυτό και ν’ αντικατασταθούν μ’ άλλα νομοθετήματα, τα οποία θα στοχεύουν στη δημοκρατική λειτουργία των σχολείων και στην εγκαθίδρυση της παιδαγωγικής ελευθερίας και αφού προφανώς προηγουμένως υπάρξει διαβούλευση με την εκπ/κή κοινότητα.

Παρά ταύτα όμως οι σύλλογοι διδασκόντων, έχουν για πρώτη φορά την ευκαιρία μέσα από αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και τη δυνατότητα συμμετοχής όλων των εκπ/κών να επιλέξουν διευθυντές που θα λειτουργήσουν με δημοκρατικό ήθος, συνεργατικότητα και σεβασμό στην γνώμη των συναδέλφων, εργατικότητα και φιλομάθεια, ώστε να συντονίζουν αλλά και να προστατεύουν υπεύθυνα το σύλλογο, μακριά από αυταρχικές συμπεριφορές που ταλαιπώρησαν στο πρόσφατο παρελθόν συλλόγους διδασκόντων με αιχμή την αξιολόγηση και τις συνέπειές της, και έφεραν πολλούς συναδέλφους στα πρόθυρα της νευρικής κρίσης.
Πιστεύουμε ότι έφτασε το πλήρωμα του χρόνου να ανοίξει η συζήτηση για την παιδαγωγική ελευθερία και τη δημοκρατική λειτουργία του σχολείου, το οποίο πρέπει να έχει ως ανώτερο αποφασιστικό όργανο, για παιδαγωγικά και διοικητικά ζητήματα, το Σύλλογο Διδασκόντων.

«… Δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατική κοινωνία χωρίς δημοκρατική παιδεία»
Κορνήλιος Καστοριάδης

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ Β’ ΕΛΜΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                               Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Δημήτρης Γκενές                                                                               Κων/νος Αντωνόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου