Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Ανακοίνωση για την τράπεζα θεμάτωνΒ'   Ε Ν Ω Σ Η                                                                                       Κιάτο 2 – 7 - 2014  
ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ                                                                               Αρ. Πρωτ. 31                                     
               Ν. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Δ/νση: ΚΛΕΙΣΘΕΝΟΥΣ 37
               20200 ΚΙΑΤΟ
         ΤΗΛ/FAX: 27420-22621

                                                                                                                             ΠΡΟΣ: Σχολεία περιοχής μας
ΚΟΙΝ. Τοπικός τύπος

Ανακοίνωση για την τράπεζα θεμάτων

Φέτος, για άλλη μια φορά, το Υπουργείο παιδείας απέδειξε την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει όλα τα ζητήματα. Ανακοίνωσε, λοιπόν, το νέο σύστημα εξετάσεων στο Λύκειο, το οποίο αφορούσε σε τράπεζα θεμάτων από την οποία  θα κληρώνονταν τα θέματα τα οποία υποτίθεται ότι θα είχαν στη διάθεσή τους οι μαθητές έγκαιρα, για να προετοιμαστούν. Όμως, η τράπεζα άνοιξε λίγες μόνο μέρες πριν τις εξετάσεις, με αποτέλεσμα να αιφνιδιαστούν καθηγητές και μαθητές και οι τελευταίοι να τρέχουν στα φροντιστήρια ατελείωτες ώρες, για να προλάβουν να λύσουν όσα περισσότερα μπορούσαν. Όσοι βέβαια είχαν την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν φροντιστήρια, γιατί οι υπόλοιποι δεν είχαν καν την ευκαιρία να ρωτήσουν τους καθηγητές τους τυχόν απορίες, αφού το διδακτικό έτος είχε ήδη λήξει!
Ένα άλλο στοιχείο που αποδεικνύει την προχειρότητα είναι το γεγονός ότι μετά τη δημοσίευση των θεμάτων κάποια αποσύρθηκαν, ύστερα από καταγγελίες ότι υπήρχαν λάθη, πράγμα που σημαίνει ότι τα θέματα δεν είχαν ελεγχθεί με τη δέουσα προσοχή.
Πέρα, όμως, από τα παραπάνω, που σχετίζονται κυρίως με διαδικαστικά ζητήματα, υπάρχουν και προβλήματα ουσίας. Έτσι, στην προσπάθειά τους να εξεταστεί όλη η ύλη, αρκετά θέματα της τράπεζας αφορούσαν σε ανούσιες λεπτομέρειες, οι οποίες δεν προσφέρουν κάτι και αποδεικνύουν βέβαια την αποθέωση της παπαγαλίας. Επίσης υπήρχαν και θέματα εκτός πνεύματος σχολικού βιβλίου.
Ένα άλλο σημαντικό μειονέκτημα της τράπεζας θεμάτων είναι ότι «παίζει» πολύ με τον παράγοντα τύχη και δημιουργεί ανισότητες μεταξύ των μαθητών των σχολείων της χώρας, αφού μπορεί σε κάποια σχολεία να κληρωθούν πιο δύσκολα θέματα απ' ότι σε κάποια άλλα! Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι οι βαθμοί της Α΄ Λυκείου θα παίζουν κάποιο ρόλο για την εισαγωγή των μαθητών στην Γ’βάθμια εκπαίδευση.

Επιπλέον, ευνοούνται οι μαθητές των ιδιωτικών σχολείων, αφού υπάρχει περιθώριο για ειδική μεταχείριση αυτών των παιδιών, όπως αποδείχτηκε από την απάτη που καταγγέλθηκε ότι σημειώθηκε σε ιδιωτικό σχολείο φέτος. Παράλληλα, η συνέχιση της εφαρμογής αυτού του συστήματος θα οδηγήσει σε υποβάθμιση του μαθήματος, καθώς, τώρα που τα θέματα της τράπεζας είναι γνωστά, το ενδιαφέρον των μαθητών θα επικεντρώνεται σε αυτά και θα αδιαφορούν για ο,τιδήποτε άλλο. Επομένως, το μάθημα στην τάξη θα μετατραπεί σε φροντιστηριακό, θα δίνεται βάση στην επίλυση πλήθους ασκήσεων και στην εκμάθηση μεθοδολογιών αντιμετώπισής τους και όχι στην εμβάθυνση της ύλης και στην καλλιέργεια της κριτικής σκέψης.
Ως γνωστόν θέση μας είναι η αποσύνδεση του Λυκείου από την πρόσβαση στην Γθμια εκπ/ση, που δεν υπηρετείται από το σύστημα που ξεκίνησε να εφαρμόζεται φέτος στην Α’ Λυκείου επειδή για την εισαγωγή στην Γθμια εκπ/ση υπολογίζεται και ο Βαθμός Προαγωγής και Απόλυσης (Β.Π.Α.) των 3 τάξεων του Λυκείου. Πρέπει επομένως να υπάρξει αποσύνδεση της βαθμολογίας στις 3 τάξεις του λυκείου από την εισαγωγή στην Γθμια εκπ/ση.    
Τέλος πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να δημιουργηθεί ένα Λύκειο που ν’ αναδεικνύει τον αυτόνομο μορφωτικό και πολύπλευρο ρόλο του, αποσυνδεδεμένο από το σύστημα πρόσβασης στην Γθμια εκπ/ση. Γενικότερα πρέπει να δημιουργηθεί ένα πιο ευχάριστο δημόσιο σχολείο για παιδιά και καθηγητές, όπου θα κυριαρχεί η κριτική σκέψη και η δημιουργικότητα, και όχι η παροχή στείρας και αποστεωμένης γνώσης, που ισχύει κυρίως στη Γ΄ Λυκείου με το παλιό σύστημα και που δυστυχώς επιχειρείται να ισχύσει από την Α’ Λυκείου με το νέο σύστημα! Ας σκεφτούμε λοιπόν τι σχολείο θέλουμε, για να είναι τα παιδιά μας πιο ευτυχισμένα και όχι πια αμόρφωτα…

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ Β’ ΕΛΜΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                                                                      Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Δημήτρης Γκενές                                                                                                                                   Μάρκος Κλωνιζάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου