Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Ανακοίνωση για τις υπηρεσιακές μεταβολές και την αναπλήρωσηΒ'   Ε Ν Ω Σ Η                                                                                           Κιάτο 8/04/14   
ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ                                                            Αρ. Πρωτ. 15                                     
               Ν. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Δ/νση: ΚΛΕΙΣΘΕΝΟΥΣ 37
               20200 ΚΙΑΤΟ
         ΤΗΛ/FAX: 27420-22621
        
                                                                                                      ΠΡΟΣ: Σχολεία Περιοχής μας
                                                                                 

Ανακοίνωση για τις υπηρεσιακές μεταβολές και την αναπλήρωση


-       Υπηρεσιακές μεταβολές: Μέχρι σήμερα δεν είναι ξεκάθαρο πότε και αν θα βγει η εγκύκλιος των μεταθέσεων για το 2014. Το Υπουργείο μετά από 4 και πλέον μήνες καθυστέρηση δεν έχει αποφασίσει αν θα εκδώσει την εγκύκλιο με βάση το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο ή με κάτι διαφορετικό! Φαίνεται όμως, πώς το υπουργείο ετοιμάζεται να κάνει «παιχνίδι» και με τις μεταθέσεις! Συγκεκριμένα: Λίγες μεταθέσεις σε σχολικές μονάδες που θα προκύψουν από το myschool παρακάμπτοντας ουσιαστικά τα υπηρεσιακά συμβούλια! Είναι προφανές ότι μια τέτοια διαδικασία, πέρα από την παρανομία της θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα! Το myschool έχει σοβαρές αδυναμίες. Πχ πώς θα εμφανισθεί στο σύστημα το κενό εκπαιδευτικού που μετατίθεται για να δηλωθεί από κάποιον άλλο συνάδελφο; Θα πάμε σε διαδοχικές φάσεις μέσω ΚΥΣΔΕ; Ο ρόλος των ΠΥΣΔΕ και ΑΠΥΣΔΕ θα είναι καθαρά διακοσμητικός; Δεν αποκλείεται μάλιστα τα κριτήρια των υποχρεωτικών μετατάξεων, σε κάποιο βαθμό, να αποτελέσουν και κριτήρια μεταθέσεων! Υπενθυμίζουμε ότι οι υποχρεωτικές μετατάξεις, δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα αδιαφάνειας (δημοσιοποίηση μορίων) και μετά τις τελευταίες εξελίξεις του Φλεβάρη και σκηνικό συλλογικού ρουσφετιού! Οι πιθανές μεταθέσεις απευθείας σε σχολικές μονάδες αποτελούν ουσιαστικά το πρώτο βήμα για την αλλαγή και του καθεστώτος οργανικότητας των εκπαιδευτικών. Και στο σημείο αυτό φαίνεται να ετοιμάζονται αλλαγές με την οργανικότητα να ορίζεται πλέον σε σχολική μονάδα ή σε ομάδα σχολείων. Η «μοίρα» της σχολικής μονάδας θα συνδέεται απόλυτα με το «μέλλον» και του εκπαιδευτικό. Το ΠΔ 50/96 τίθεται πλέον σε αμφισβήτηση σχετικά με τις διαδικασίες των μεταθέσεων. Το θέμα είναι ότι απαιτείται πλέον νομοθετική ρύθμιση για τις όποιες αλλαγές! Το ζήτημα είναι αν οι αλλαγές αυτές θα έρθουν στη Βουλή ή θα υπάρξει ένα νέο ΠΔ! Το ΠΔ 28 για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις φαίνεται να «παγώνει» επί του παρόντος. Ο Υπουργός δηλώνει ότι θέλει να ελαχιστοποιήσει τις αποσπάσεις. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι δε θα χρειάζεται να γίνεται ούτε μία υποχρεωτική μετάθεση εκπαιδευτικού, το σύνολο των εκπαιδευτικών θα αποκτήσει οργανική θέση στα σχολεία ταυτόσημη με τη λειτουργική, θα εκλείψει το φαινόμενο να χρειάζονται στρατιές αναπληρωτών κάθε χρονιά. Δε γνωρίζουμε αν όλα τα παραπάνω ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και αν θα υλοποιηθούν. Αφού όμως στόχος του υπουργείου είναι να μη γίνεται καμία υποχρεωτική μετακίνηση εκπαιδευτικού γιατί στις 28-2-2014 δημοσιεύτηκε ΦΕΚ στην εφημερίδα της κυβέρνησης που αναφέρεται στις υποχρεωτικές μεταθέσεις των εκπαιδευτικών; Πολύ φοβόμαστε ότι μετά τις απολύσεις εκπ/κών ετοιμάζει το επόμενο χτύπημα! Που μάλλον περιλαμβάνει νέες αλλαγές στο ωράριο, 30αρια τμήματα, συγχωνεύσεις –καταργήσεις σχολικών μονάδων το καλοκαίρι, κινητικότητα και νέες απολύσεις εκπαιδευτικών μέσω κινητικότητας ή και χωρίς αυτήν.
 -       Αναπλήρωση διδακτικών ωρών λόγω καταλήψεων: Το υπουργείο θεσμοθέτησε την αναπλήρωση σχολικών ωρών εξαιτίας των καταλήψεων των μαθητών. Να τονιστεί ότι δε συμφωνούμε όταν χάνονται διδακτικές ώρες, ούτε θέλουμε κλειστά σχολεία, αλλά τι γίνεται όταν αυτό συμβαίνει με ευθύνη της πολιτείας; Ποιος μπορεί να ξεχάσει την πρόωρη λήξη του σχολικού έτους τα προηγούμενα χρόνια; Είναι τουλάχιστον υποκριτικό το ενδιαφέρον του Υπουργείου Παιδείας να αναπληρωθούν, με λογιστικό τρόπο και όχι με κριτήρια παιδαγωγικά - εκπαιδευτικά και με τη συνεργασία όλων των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας, τα μαθήματα που δεν πραγματοποιήθηκαν κατά τις ημέρες των μαθητικών καταλήψεων. Το Υπουργείο έχει αποδείξει πως δεν ενδιαφέρεται για τα μαθήματα που χάνονται λόγω της δικής του αδιαφορίας για την κάλυψη των κενών των εκπαιδευτικών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν ασχολείται με το πως θα αναπληρωθούν τα μαθήματα, όταν μέχρι και το Δεκέμβρη του 2013 υπήρχαν πάρα πολλά κενά εκπ/κών. Δεν απαντά πως θα αναπληρωθούν τα μαθήματα στις κατηργημένες ειδικότητες των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ, όπου χιλιάδες ώρες δεν πραγματοποιήθηκαν. Με τι εφόδια θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις αυτοί οι μαθητές των ΕΠΑΛ; Το Υπουργείο δεν ασχολείται με όσα όφειλε και οφείλει να πράξει και αποποιείται πλήρως των ευθυνών του. Αναβάθμιση της παιδείας δε σημαίνει περισσότερες μέρες στο σχολείο, αλλά εξασφάλιση της πρόσβασης στη γνώση για όλα τα παιδιά, έλεγχος της εμπέδωσης της γνώσης, διαμόρφωση ανθρώπων με αξίες, ήθος και δημοκρατικό αγωνιστικό φρόνημα. Τέλος δε συμφωνούμε με αναπλήρωση μαθημάτων που οφείλονται στις απεργιακές μας κινητοποιήσεις.

 ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ Β’ ΕΛΜΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                               Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


    Κων/νος Αντωνόπουλος                                                               Μάρκος Κλωνιζάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου