Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Προβλήματα στελέχωσης ορεινών σχολείων της περιοχής μας



 Β'   Ε Ν Ω Σ Η                                                                                                                                 Κιάτο 29-1-2013  
ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ                                                                                                         Αρ. Πρωτ. 6                                   
               Ν. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Δ/νση: ΚΛΕΙΣΘΕΝΟΥΣ 37
               20200 ΚΙΑΤΟ
         ΤΗΛ/FAX: 27420-22621
   e-mail: belmekor@otenet.gr
 

                                                                                 ΠΡΟΣ: Δήμο Σικυωνίων
                                                                            ΚΟΙΝ. Ορεινά Σχολεία περιοχής μας

ΘΕΜΑ: Προβλήματα στελέχωσης ορεινών σχολείων της περιοχής μας

Είναι γνωστό ότι η κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας έχει πλήξει καίρια και τη δημόσια εκπαίδευση. Οι πολιτικές λιτότητας έχουν επιφέρει ένα ισχυρό χτύπημα στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα και στους λειτουργούς της, αφού έχουν σημειωθεί δραματικές περικοπές μισθών, αύξηση ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, αύξηση φορολογίας, μείωση κοινωνικών δαπανών και μείωση των δαπανών για την εκπαίδευση, οι οποίες βέβαια ήσαν ιδιαίτερα χαμηλές και πριν από την εκδήλωση της κρίσης. 
Συνέπεια όλων αυτών είναι να έχουν μειωθεί οι δαπάνες για τις βασικές λειτουργικές ανάγκες των σχολείων και να εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμη και σήμερα σημαντικές ελλείψεις εκπαιδευτικών στη Β’/θμια εκπαίδευση, περίπου 2000 κενά καθηγητών σε όλη τη χώρα. Μαθήματα πανελλαδικών εξετάσεων στα γενικά λύκεια ή μαθήματα ειδικοτήτων στα τεχνικά σχολεία, σε μαθητές που σε λίγο θα λάβουν πτυχίο, δεν ξεκίνησαν! Και είμαστε στη μέση της σχολικής χρονιάς!

Τέτοια προβλήματα, λόγω των ελαχίστων προσλήψεων, αντιμετωπίζουμε και στην περιοχή μας. Συγκεκριμένα υπάρχουν ελλείψεις καθηγητών στα ορεινά σχολεία και κυρίως της Γκούρας όπου είτε δε διδάσκονται μαθήματα Πανελλαδικώς εξεταζόμενα είτε αυτά διδάσκονται από καθηγητές που δεν τα έχουν σε πρώτη ανάθεση. Χαρακτηριστικά αυτές τις μέρες προσλήφθηκε αναπληρωτής εκπ/κός για να διδάξει μαθήματα κατεύθυνσης (οικονομία), ο οποίος θα καλύπτει το ωράριο του 3 μέρες στο ΕΠΑΛ του Κιάτου και 2 μέρες στη Γκούρα. Ο συνάδελφος δεν διαθέτει μεταφορικό μέσο ούτε τη δυνατότητα να πληρώνει τα έξοδα διαμονής στο Κιάτο και στη Γκούρα και τα έξοδα μετακίνησης από Κιάτο Γκούρα και τανάπαλιν με τον πενιχρότατο μισθό του. Επομένως η παρέμβαση του δήμου καλύπτοντας τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής για τη Γκούρα είναι επιτακτική.
Επίσης σε πρόσφατη επίσκεψη που πραγματοποιήσαμε ως ΔΣ της ΕΛΜΕ διαπιστώσαμε ότι γενικότερα η επάνδρωση των ορεινών σχολείων με καθηγητές καθίσταται δύσκολη λόγω του υψηλού κόστους διαμονής και μετακίνησης. Η τελευταία, δηλ. η μετακίνηση, είναι δε αδύνατη με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λόγω έλλειψης δρομολογίων.
Επομένως τα παραπάνω καθιστούν τα ορεινά σχολεία δυσλειτουργικά και τα οδηγούν βαθμιαία στο μαρασμό και τελικά στο κλείσιμο. Έτσι επιβεβαιώνονται και φήμες, που έχουν φτάσει στ’ αυτιά μας, ότι γονείς  μαθητών, όχι μόνο της επόμενης Γ’ λυκείου αλλά και της Β’, προσανατολίζονται να στείλουν τα παιδιά τους σε πεδινά σχολεία.
Προτείνουμε ο Δήμος Σικυωνίων ν’ αναλάβει πρωτοβουλίες για να περιορίσει, αν όχι να εξαλείψει, τα προβλήματα που εκτέθηκαν παραπάνω αρχής γενομένης από το νέο σχολικό έτος 2013 – 2014. Συγκεκριμένα οι πρωτοβουλίες αυτές κατά τη γνώμη μας, θα πρέπει να εστιαστούν στην ανέξοδη διαμονή αλλά και στη μετακίνηση των συναδέλφων που θα στελεχώσουν τα ορεινά σχολεία του δήμου. Επίσης με όποιο τρόπο ο δήμος κρίνει κατάλληλο να διεκδικήσει να επανέλθει ένα πρόσθετο οικονομικό βοήθημα για όσους συναδέλφους υπηρετούν σε Δυσπρόσιτα και Ειδικών συνθηκών σχολεία, το οποίο καταργήθηκε με το νέο μισθολόγιο.
Το ΔΣ της Β΄ ΕΛΜΕ Κορινθίας θα σταθεί αρωγός στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ο δήμος προκειμένου ν’ αντιμετωπιστούν τα οξύτατα προβλήματα, που έχουν προκύψει για την εκπαίδευση στην περιοχή μας.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ Β’ ΕΛΜΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                                                                       Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



Κων/νος Αντωνόπουλος                                                                                                                             Δημήτρης Γκενές
             

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου